Projects

Private Villa – Bisceglie

In the town of Bisceglie (Province of Bari, Andria and Trani), in the summer nightlife district a hundred metres from the sea, we restored and extended a single-family villa, which was part of an apartment complex built in the early 1980s. Set on a 500 sq. m lot, the villa had an architecture based on terraces and an internal surface area of 180 sq. m divided into three levels: basement, ground floor, and roof terrace.

The flat terrace roofs were made of reinforced hollow brick and covered a surface area of 155 sq. m, while the garden and ground floor verandahs covered 345 sq. m. The two sunroofs could only be accessed by external staircases.

Inside, the apartment was organised around central distributive axes which divided the spaces according to an aseptic logic typical of the buildings of the late 70s and early 80s.

The challenge

The clients, a professional couple, had requested a rational and contemporary spatial distribution which could meet their aesthetic and functional needs.

The objective was to transform, by partially extending its volume, a villa by the sea (without a well-defined style in terms of architecture or interior design) into a new summer home that would be lively and contemporary, functional and Mediterranean.

The inspiration

The idea was to connect the interior spaces to the exterior spaces in order to create a unified whole, since the sunroofs were originally only accessible from the outside and therefore could not be enjoyed to the full by the clients.

For this reason, the sunroofs had to be made accessible by means of an interior staircase and appropriate spatial distribution. This made it possible to enjoy the external spaces.

Concept and result

In addition to providing the residence with all the requested spaces, we endeavoured to create a perception of the living area as a volumetric whole according to a contemporary architectural lexicon defined by the materials, interior design elements and design details.

The primary intervention was to de-create the residence, knocking down the walls in order to recreate it, starting from an empty box, by adding new volumes in accordance with the new design needs. The open plan living area is organised on two levels in counterpoint to the more private and reserved spaces of the sleeping area, located in the basement and on the roof terrace.

The compositional fulcrum of the house is materialised in the living area, where the increased space and the connection to the new volume on the sunroof via an internal metal staircase make the environments more light-filled and spacious. Large glass doors and windows create a continuous connection between the internal and external surfaces.

For these spaces, we chose a monochromatic approach, using shades of white (on the walls, in the kitchen, on the table and the sofas), that contrasts with the strong chromatics of the interior design elements, chairs, designer stools and paintings.

The homogeneity of the living area, conceived as the space which regulates the entire villa, is ensured by Mardegan Legno's “Broadway” brushed durmast oak parquet, which unifies the environments by expanding the perceived space. This homogeneity is also enhanced by the lighting which, through a highly evocative suffused effect (created by a perimeter cut around the ceiling and a series of wall spotlights), emphasises the illuminated areas and the interior design elements which stand out against the dominant homogeneity like subjects against their background.

The bathroom in the living area is especially elegant. It is lined with decorated durmast oak and sports a wooden cabinet/sink with a hand basin made of recovered copper.

Outside, the design is completed by white wooden pergolas on the ground floor and the first terrace, which amplify the spatial and functional extension and harmonise the architecture as a whole. The result is a villa with a Mediterranean flavour, all of whose interior and exterior spaces can be enjoyed just as the owners had requested.